Location: Oslo, Norway | Client: Avantor AS
Phase: Winner competition
Year: 2016
Design Team: Saaha, Lala, Gether, DOF Engineers


Degree of Freedom, on team with SAAHA, Lala og Gether has won the competition for the development of Nydalsveien 32B - Nydalen in Oslo. The project is a FutureBuilt competition with ambitious objectives for both the urban environment, architecture, reduction of greenhouse gas emissions and energy.




The purpose of the competition is to develop a proposal for how the historic old industrial building in Nydalsveien 32B can be preserved, while the construction of new homes and to create the opportunity for active and vibrant city life.


Through interpreting some of the building’s historic readable principles and logic, our winning entry “I love Nydalen” creates a robust and flexible framework for the project’s future development. The central nave is transformed into a greenhouse, a community room where residents can meet with each other and the public.



This is Nydalen’s grand hall and urban commons both summer and winter. With low temperature active house concept the building’s nave can hold Mediterranean climate all year round. The project creates a lush, green place, an attractive destination, a room with unique qualities for all inhabitants, all year round.


Already in late February with a few hours of sunshine energy can be harvested and stored, our nave becomes an energy factory.


The idea for the constructions of the new Nydalsveien 32B project is to maintain the existing brick walls of the old industrial building, creating a central exciting public hall like a greenhouse where residents and public can meet and erecting the new buildings inside the lateral areas of the old construction in a controlled manner. The aim is to use an efficient, adaptable and light structural system for the new constructions and to maximize the use of sustainable materials. In this sense, the main structural systems will be solved with mass timber elements- CLT (cross laminated timber) panels to form the vertical walls and the floor panels of the different constructions. The wall and floors CLT panels will form a rigid cellular structure.


 


Images © Saaha

© DOF engineers 2017 . All rights reserved. Disclaimer and legal notice