Location: Tungestølen, Norway | Client: DNT (Norwegian Trekking Association)
Phase: Competition (4 finalists)
Year: 2015
Design Team: Carl-Viggo Hølmebakk, DOF Engineers


DOF Engineers collaborate with Carl-Viggo Hølmebakk architects for the competition organized by DNT to design a new trekking cabin on Tungestølen (near the glacier Jostedalsbreen, Norway).



After analyzing many different layouts, the architects proposed one long volume, organized in two floors under a continous roof. The result is an efficient and sober building with many advantages in terms of economy, circulation, operation and architectonic qualities. 


The cabin has a rectangular footprint of 10x60m, interrupted by an open outdoor space of 10x10m. The building is located on a portion of land, mainly flat, dry and predictable in terms of soil conditions and accessibility. 


The structure consists of 18 modules placed on strip foundations of concrete. The 19 primary transverse portals, made with mass laminated timber, will span 9,0m and are placed at a distance of 3,25m. This provides a simple main structure that can be completed with secondary structures in several different ways. The transverse portals that forms the primary structure of the construction are capable to resist all the vertical and lateral loads on the system. The longitudinal panels at the roof and exterior walls connecting the transverse portals will provide necessary longitudinal resistance. 







Images © Carl-Viggo Hølmebakk

© DOF engineers 2017 . All rights reserved. Disclaimer and legal notice