Location: Finland | Client: Gösta Serlachius Fine Arts Foundation
Phase: International competition
Year: 2011
Design Team: OFL architecture, DOF Engineers


The main conceptual idea of this project was to have a circular museum, creating a continuity to the corridor by ramps, accessible to all, to visit the museum and at the same time to observe the landscape.


The perspective changes quickly, because the ramps follow the level of the natural ground, and in the main area like the Travelling Exhibition, Assembly hall,Office and restaurant the ramp rises to give the visitor a different view. The continuity can be felt immediately, then the orientation becomes natural and instinctive.




The Gosta and Gustaf Extension is imagined by us not as a static building , but as a sensitive and attentive presence. For this reason the extension is based on three points, as to preserve the environment and the historical memory of the place, so that the viewers can be involved in a journey that embraces the past, the present and the future by the contemporary exhibitions.



 


From a structural point of view the new museum is a highly complicated 3d structure made by a main wireframe steel structure with a secondary timber floor/roof framing. The structure has been analyzed with FEM software and checked following Eurocodes.


 



 



Several climatic strategies have been implemented:


GEOTHERMAL HEAT: Are provided for reversible heat pumps coupled to a geothermal closed loop, this system allows for winter heating and cooling in the summer months, and the subsidy for domestic hot water.


DISPLACEMENT VENTILATION: The ventilation for air exchange takes place through a system of conditions: outdoor air, pre-treated and filtered, is added to the active mass of the floor below through circular pipes embedded in concrete. The air is placed at a temperature of equilibrium with the structure slightly above room temperature in winter and slightly lower in summer and is distributed through the floor speakers. The room rate is very low, and the subtle temperature gradients limited.


LIGHTING CONTROL: Taking advantage of the sun inclination which is always low on the horizon, we placed transparent surfaces on the roof cover allowing diffused light without glare. The perimeter windows have screens oriented to capture light and heat from the sun. The interior lighting is controlled through a sensor that adjusts the artificial light according on the amount of natual light coming from the outside so you always have the desired illuminance value minimizing the energy consumption.


 



Images © OFL Architecture / DOF Engineers

© DOF engineers 2017 . All rights reserved. Disclaimer and legal notice