Location: Campofranco (CL), Italy | Client: City of Campofranco (CL)
Phase: Competition Winner
Year: 2012 
Design Team: OFL Architecture, Marco Arciero, Angelo Alfano, Luigi Longhi and DOF Engineers


Planning a funeral building means designing an item which has a strong symbolic value. It means dealing not only with a specific area where it will be built, but especially with the spiritual values wich belong to a community.


The design effort aimed to create an architecture that identifies a place and is at the same time being  able to interpret a psychological situation almost suspended between life and death.



Empty and full, light and dark alternate themselves according to the distinct roles of those deceased and those who go there to visit them. The project stands in contrast with the existing architecture, as well as the purity of the lines that define the volumes and their functions.



Great importance has been given to the colour white that will allow the building’s architecture to carve out a new identity in the surrounding agricultural landscape. All niches are composed by special panels made in lightened concrete with a pattern of crosses and circles.



Crosses identify the male; circles the female. They may be exchanged niche by niche according to the family’s needs and in order to respect the external visual recognition enabling  the façade to change its composition.


The panel also features a LED strip that follows the drawing, replacing the usual perpetual light.


The project is designed as a public area with benches and pool flower boxes in which users can put their flower essences in order to serve the entire columbarium.


This strategy will allow a clean image of the facades and will pay attention to those niches difficult to reach because of the height or the lack of loved ones to take care of their deceased.



Materials: Walls made in white concrete then smoothed by Weber Saint-Gobain smoothing shave and then treated with a white and opaque resin concrete. The niches are buffered with special panels in lightened CLS. The epigraph plaque is made in white aluminum size 12cm x 75cm. 


Images © OFL Architecture

© DOF engineers 2017 . All rights reserved. Disclaimer and legal notice